آموزش ارز دیجیتال و فارکس

مفهوم استاپ لاس

استاپ لاس

مفهوم استاپ لاس

یکی از اصطلاحات رایجی که در ترید ارز دیجیتال وجود دارد، استاپ لاس است و ابزار مهم و ضروری برای تریدر ها به حساب می آید. در معنی لغوی، استاپ لاس به معنی “کاهش زبان” است و به طور عملی به معنای تعیین محدوده ای برای خروج از ترید و معامله با ضرر می باشد.

برای خروج از معاملاتی که خلاف روند مورد انتظار حرکت کرده اند، استاپ لاس تعیین می شود. در صورتی که از آن استفاده نشود، باعث ایجاد ضرر و زیان برای سرمایه گذاران و معامله گران خواهد شد. برای معین کردن حد ضرر، روش های متفاوتی در دسترس است. برای این کار می توان از صرافی های ارز دیجیتال و بروکر های فارکس، حد ضرر را برای کاربران مشخص کرد.

دستورات محدود کردن ضرر یا سود در ترید به صورت کلی به دو قسمت  (Take profit) و (stop loss) استاپ لاس، تقسیم بندی می شود. این دو برای کنترل موقعیت های باز به کار می رود.

  • استاپ لاس (ST): حداکثر زیان در یک معامله
  • تیک پروفیت (TP): حداکثر سود در یک معامله
استاپ لاس

استاپ لاس چیست؟

استاپ لاس

همانطور که می دانیم هر معامله ای که در بازار های مالی به کمک تریدر ها آغاز می شود، هدفی جز رسیدن به سود ندارد. ولی به طور کلی قسمتی از معاملات با سود و قسمتی با ضرر به سرانجام می رسد. در نتیجه هر تریدر باید برای ترید خود دو برنامه مختلف در نظر بگیرد. برنامه اول برای زمانی است که قیمت در جهت روندی که مشخص شده، حرکت داشته باشد. تریدر در این مواقع باید میزان سود خود را به منظور خروج از معامله معین کند. تشخیص محدوده فروش با سود در اصطلاح کریپتوکارنسی، حد سود (Take Profit) نامیده می شود.

برنامه دوم به این صورت است که قیمت بر خلاف روند پیشنهادی تریدر حرکت کند. در این صورت، این امکان وجود دارد که قیمت تا هر جای نا معلومی ریزش کند. تریدر موظف است که به کمک روش های گوناگون تحلیل تکنیکال، محدوده مرتبط با بیشترین ضرر قابل قبول را برای خود معین کند. به این محدوده اصطلاحا استاپ لاس (Stop Loss) یا حد ضرر گفته می شود. زمانی که قیمت معامله به استاپ لاس برسد، معامله به صورت خودکار بسته شده تا از ضرر بالاتر پیشگیری شود.

تیک پروفیت یا استاپ لاس در ارز دیجیتال به عنوان دو ابزار ویژه به منظور تعیین میزان ( ریسک پاداش )        

( Risk/Reward) شناخته می شود. بدون مشخص شدن این دو مقدار، مدیریت سرمایه به آسانی انجام نخواهد شد. به همین علت تریدر های حرفه ای توصیه می کنند که حتما این دو مقدار به شکل اصولی مشخص شده و برای تمامی معاملات در نظر گرفته شود.  در ادامه می خواهیم با چگونگی تعیین استاپ در ارز دیجیتال آشنا شویم.

اهمیت استاپ لاس در ارز دیجیتال:

استاپ لاس

در همه بازار های مالی، مشخص کردن استاپ لاس، ضروری و مهم است. چون بهره گرفتن از استاپ لاس باعث می شود که از بالا رفتن ضرر افراد در یک معامله پیشگیری شود.

فرض کیند که شخصی در یک روند صعودی، وارد معامله خرید یک توکن ارز دیجیتال می شود و امید دارد که با بالا رفتن قیمت، سود قابل توجهی را به دست آورد. اما به دلایلی اعم از انتشار اخبار بد برای رمز ارز یا هر اتفاق دیگری، نزول قیمت رخ می دهد. این خبر ممکن است تا حدی شوکه کننده باشد که این ریزش تا درصد های زیادی مثل 30 تا 40 اتفاق بیفتد. در این مواقع اگر حد ضرر معین نشده باشد، ضرر سنگینی به وجود می آید.

تعیین استاپ لاس برای تریدر ها و معامله گران، در بازار ارز های دیجیتال، اهمیت بالاتری دارد. در بیشتر مواقع، این بازار نسبت به بازار های مالی مثل بورس، نوسان بیشتری دارد و احتمال اینکه ضرر هایی با درصد بالا در این بازار تجربه شود نیز وجود دارد. به دلیل اینکه بازار ارز های دیجیتال بسیار نوسانی است، تعیین حد ضرر اهمیت خیلی زیادی دارد. علاوه بر این بر روی چگونگی تعیین حد ضرر نیز موثر خواهد بود.

مشخص کردن استاپ لاس کوچک در بازاری که نوسان بالایی دارد، ممکن است باعص این شود که تمامی معاملات یک معامله گر متوقف شود. در نتیجه، باید به هر دو موارد در تعیین استاپ لاس در ارز دیجیتال توجه کرد.

ارتباط مدیرت سرمایه با استاپ لاس:

از نظر مدیریت سرمایه در معاملات، همیشه باید درصدی از کل سرمایه را به عنوان بالاترین میزان ضرر قابل قبول در نظر گرفت. معمولا این میزان در حدود 1 تا 4 درصد تغییر می کند. ولی سرمایه گذاران خرد گاهی تا 10 درصد سرمایه را نیز در معاملات، به عنوان ریسک در نظر می گیرند. این درصد به گونه ای ارزش پولی استاپ لاس را مشخص می کند. ولی این مورد، اصلا نباید بر نقطه استاپ لاس در نمودار تاثیر بگذارد و اثر آن باید بر روی کل میزان سرماه درگیر در معامله مشاهده شود.

به فرض مثال میزان سرمایه شما 10 هزار دلار باشد و قدرت تحمل ضرر شما ار نظر مدیریت سرمایه 2 درصد باشد. پس، شما می توانید در یک معامله کل سرمایه را واردکنید و 200 دلار ضرر متحمل شوید. حالا اگر بخواهید وارد معامله خرید بیت کوین در 40000 هزار دلار شوید و حد ضرر آن طبق استراتژی بر روی قیمت 37000 دلار می باشد. اگر کل پول را درگیر کرده باشید و حد ضرر به معامله شما برخورد کند، در این صورت، از 10 هزار دلار اولیه، 7.5 درصد آن از بین می رود که رقمی حدود 750 دلار می شود.

توجه داشته باشید که این مقدار ضرر بیش از حد دو درصد تعیین شده برای مدیریت سرمایه می باشد. در این حالت می توان دو کار را در نظر گرفت. راه اول این است که حد ضرر و رساندن آن به میزان 39200 است که نهایت با در نظر گرفتن استاپ لاس، میزان ضرر به 200 دلار یا همان 2 درصد باشد. این روش، روش خوبی نیست زیرا از لحاظ استزاتژی معاملاتی، حد ضرر تعیین شده برای معامله، 37000 دلار می باشد و تغییر آن  موجب حد ضرر تمامی معاملات خواهد شد. راه دوم این است که حجم معاملات را کاهش دهیم تا با تغییر قیمت به 37000 دلار مقدار ضرر دو درصد تمام دارایی برسد.

در نتیجه، تمام ضرر قابل قبول 200 دلار و حد ضرر معامله از نقطه خرید برابر با 7.5 درصد می باشد. پس، میزان حجم قابل قبول برای معامله، حدود 7.5 درصد است که برابر با 200 دلار است که این مقدار حدود 2667 دلار می شود.  تغییر میزان حجم ورود به معامله با هدف ثابت نگه داشتن مقدار استاپ لاس و مقدار ضرر قابل قبول از نگاه مدیریت سرمایه، بسیار مهم و ضروری است.

(در مقاله مدیریت ریسک میتوانید بیشتر درباره روش های مدیریت ریسک بخوانید)

چگونگی تعیین استاپ لاس یک معامله:

استاپ لاس

برای هر معامله ارز دیجیتالی، میزان استاپ لاس با در نظر گرفتن استراتژی معاملاتی مشخص می شود. این میزان برای معامله گران مختلف، فرق دارد و این امکان وجود دارد که هر معامله گری بر اساس تجربه خود، به تعیین استاپ لاس خود بپردازد. پس، استاپ لاس یکسان و معینی برای کل معاملات و تریدر ها موجود نمی باشد. با این حال، برای روش های مختلف تحلیل تکنیکال، استاپ لاس های معینی به صورت استاندارد مشخص شده است و به طور کلی، برای بیشتر معامله ها مناسب می باشد.

در ادامه با یک سری از روش های تکنیکال برای بررسی مقدار استاپ لاس، آشنا می شویم.

تعیین استاپ لاس با الگو های کلاسیک:

مجموعه ای از الگو های شناخته شده بر روی نمودار قیمت را الگوهای کلاسیک می نامند. این الگو ها در تحلیل تکنیکال کلاسیک به عنوان ابزار های قدرتمند معاملاتی به کار می روند.

الگو های کلاسیک دو نوع هستند: بازگشتی و ادامه دهنده.

برای هر دو نوع آن، استاپ لاس و حد سود آن تعیین شده است. در ادامه می خواهیم با چند الگوی معروف آشنا شویم.

استاپ لاس الگوی سر وشانه:

الگوی سر و شانه ( Head and shoulders pattern)  یک الگوی برگشتی به حساب می آید. ابن الگو هم در انتهای روند صعودی و هم در انتهای روند نزولی ایجاد می شود. و روند بازار را تحث تاثیر قرار می دهد. این الگو دو شانه و یک قله ( در انتهای روند نزولی به جای قله، دره ایجاد می شود ) دارد که معمولا قله، ارتفاع بالاتر ی نسبت به شانه ها دارد. از اتصال محل تشکیل دو شانه به همُ خط گردن الگو شکل می گیرد. شکست خط گردن، نمادی است از تایید الگو.

اگر الگو شکسته شود، می توان وارد معامله شد. حد سود این الگو، به انداره فاصله بین قله تا خط گردن است و استاپ لاس آن، کمی بیشتر از شانه سمت راست می باشد.

استاپ لاس الگوی پرچم:

یکی از شناخته شده ترین الگو های ادامه دهنده در تحلیل تکنیکال کلاسیک، الگوی پرچم است. این الگو از دو جز تشکیل شده است: میله و پرچم.

میله آن، رشد یا نزول شدید قیمت در زمان کم را نمایان می کند و پرچم، تثبیت وند قبلی را مشخص خواهد کرد. حد سود در این الگو به میزان میله از محل شکست پرجم و خروج از تراکم آن می باشد. استاپ لاس الگوی پرچم، در روند صعودی، پایین تر از آخرین کف تشکیل شده داخل پرچم خواهد بود. و در روند نزولی، کمی بالا تر از آخرین سقف تشکیل شده در پرچم است.

استاپ لاس

استاپ لاس الگوی مثلث:

استاپ لاس

الگوی مثلث یکی از الگو های مهم و پر تکرار در نمودار های قیمتی می باشد. این الگو می تواند برگشتی و هم ادامه دهنده در نظر گرفته شود. الگوی مثلت با توجه به این که اضلاع آن چگونه قرار می گیرد، می تواند همگرا، واگرا، افزایشی و یا کاهشی باشد.

برای اینکه تشخیص دهیم مثلث بودن یک الگو چه موقعی رخ می دهد، باید در انتظار این باشیم که حداقل قیمت دو برخورد به اضلاع آن را بیابیم. حد سود الگوی مثلث به اندازه قاعده آن از محل شکست خواهد بود. استاپ لاس این الگو در زمانی که روند صعودی است، مقداری پایین تر از آخرین کف ساخته شده در داخل مثلث و در زمان نزولی مقداری بالاتر از آخرین سقف ساخته شده در داخل مثلث است.

استاپ لاس الگوی مستطیل:

استاپ لاس

یکی دیگر از الگو های کلاسیک در بازار های مالی الگوی مستطیل می باشد.این الگو معمولا در روند های خنثی بازار به وجود می آید.در این الگو، قیمت بین دو کحدوده سقف و کف نوسان دارد. شکست الگوی مستطیل، از محدوده سقف موقعیت خردی و شکست آن از محدوده کف موقعیت فروش برای تریدر ها ایجاد می شود. حد سود به میزان فاصله میان سقف و کف کانال است و حد ضرر آن به میزان نصف کانال می باشد.

تعیین استاپ لاس با اندیکاتور:

یکی دیگر از ابزار های مهم در تحلیل تکنیکال، اندیکاتور ها هستند. معامله گران زایدی برای معامله یا تعیین حد سود و ضرر، از اندیکاتور ها به عنوان ابزار بهره می برند. تعداد اندیکاتور ها بسیار زیاد می باشد. هر تریدری بر مبنای استراتژی خود، حد سود و حد ضرر معامله خود را تعیین می کند.

در این قسمت می خواهیم با نحوه مشخص کردن استاپ لاس به کمک میانگین متحرک و ایچیموکو آشنا شویم.

استاپ لاس در میانگین متحرک:

یکی از پر کاربرد ترین اندیکاتور های شناخته شده، میانگین متحرک می باشد. این اندیکاتور از میانگین گیری بر روی قیمت در بازه های زمانی متفاوت به وجود می آید. هر چقدر که بازه زمانی زیاد تر شود، اعتبار میانگین متحرک، بالاتر می رود. لازم به ذکر است که میانگین متحرک ها به تنهایی مورد استفاده نیستند. یکی از اسیلاتور های پیش روند مثل RSI  و یا MACD در کنار آن به کار می رود.

معامله گران از تقاطع بین میانگین متحرک های با دوره زمانی متفاوت، برای شروع معاملات خرید و فروش و همینطور تعیین استاپ لاس معاملات خود، بهره می برند. زمانی که میانگین متحرک های با دوره زمانی کوتاه، قیمت و سایر میانگین متحرک های با دوره زمانی بالاتر به سمت بالا برخورد کند، معامله خرید به انجام می رسد. و در حال برعکس، معامله فروش رخ می دهد. استاپ لاس این معامله، زمانی است که قیمت دوباره میانگین متحرک ها  رو به پایین برخورد شود. با توجه به اینکه میانگین متحرک با تغییر قیمت به صورت مداوم تغییر می کند، استاپ لاس این معاملات، نیز متحرک می باشد و با تغییر قیمت، تغییر می یابد.

استاپ لاس در ایچیموکو:

استاپ لاس

یکی از اندیکاتور های الهام گرفته شده از مدل معاملاتی ژاپنی است. استراتژی های مختلفی به کمک ایچیموکو برای معامله در دسترس است و حد سود و ضرر هر کدام با دیگری فرق دارد. یکی از استراتژی های مشهور به کمک این اندیکاتور، ورود به معامله خرید، هنگام عبور قیمت و تنکن سن از کیجونسن می باشد. استاپ لاس در این معامله زمانی است که قیمت و تنکن سن دوباره کیجونسن را به سمت پایین قطع کند.

چگونه استاپ لاس بگذاریم:

معامله گرانی که سیستم معاملاتی آن ها به نوعی است که به حد سود و حد ضرر اهمیت می دهند، کمک گرفتن از صرافی های ارز دیجیتال و بروکر های فارکس که امکان تعیین حد ضرر از پیش مشخص شده، در آن وجود دارد، بسیار مهم است. مشخص کردن استاپ لاس بعد از ورود به یک معامله، باعص می شود که معامله گر از نوسانات لحظه ای قیمت آسوده خاطر باشد و باعث می شود که به سایر فعالیت ها رسیدگی کنند.

آیا صرافی های ایرانی استاپ لاس دارند؟

تا مدتی قبل، هیچ یک از صرافی های ایرانی، امکان تعیین استاپ لاس را نداشتند. اما امروزه تعدادی صرافی ارز دیجیتال بزرگ مثل ( نوبیتکس ) و ( تبدیل ) این امکان را فراهم آوردند.

کاربران به کمک فرآیندی که برای صرافی های بین المللی شرح داده شد، می توانند حد سود و ضرر را در این پلتفرم ها، به دست آورند.

تریلینگ استاپ لاس:

همانطور که می دانید معین کردن استاپ لاس برای یک معامله، به مدیریت سرمایه کمک شایانی می کند. ولی تریل کردن (Trailing) استاپ لاس می تواند باعث بهبود فرآیند مدیریت سرمایه شود. تریل کردن به این معناست که بعد از وارد شدن به معامله، د حالتی که قیمت در جهت روند پیش بینی شده برود و فاصله معنا داری از نقطه ورود داشته باشد، استاپ لاس را به نقطه شروع میاوریم و معامله ریسک فری می شود.

تریلینگ استاپ لاس در واقع موجب می شود که امکان کسب ضرر در معامله برای تریدر به وجود نیاید. همچنین امکان گسترش سود با حرکت تدریجی وجود دارد.

جمع بندی:

استاپ لاس در ارز دیجیتال به معنی معین کردن بیشترین میزان ضرر قابل قبول در یک معامله است. استراتژی های معاملاتی برای تعیین استاپ لاس، به ما کمک خواهد کرد. در مطالبی که گفته شد، با استاپ لاس مربوط به چندین استراتژی آشنا شدیم. همچنین به نحوه تعیین استاپ لاس در صرافی های ارز دیجیتال بزرگ بین المللی و داخلی اشاره کردیم. به این پرسش ها پاسخ دادیم که استاپ لاس چیست و چه اهمیتی در ارز دیجیتال دارد. و گفتیم که روش های تعیین استاپ لاس در ارز دیجیتال چه مواردی می باشد.

جهت ورود و ثبت نام در صرافی بینگ ایکس کلیک کنید
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *